Câteva zile la rând, săptămâna trecută, cuvintele de ordine în localităţile din comuna Valea Mărului, transmise de Primărie, au avut caracter de excepţie: fiecare cu cât poate, să-i ajutăm fără întârziere pe sinistraţii din Dorohoi!
Pe măsură ce televiziunile centrale „luau în primire” inundaţiile din Moldova, întorcându-le pe toate feţele spre a le sublinia amploarea, locuitorii din Mândreşti, Valea Mărului şi Coasta Văii, solidarizându-se cu cei loviţi de ape, au făcut din comuna lor, în timp record, o maşinărie de colectat ajutoare.
A funcţionat ca la nemţi! În statul major al acţiunii umanitare, primarul Virgil Doca, doamna Sofia Buhoci, nume cu greutate la Valea Mărului, consilierii (cu doi dintre ei am stat de vorbă de vorbă, profesorii Ştefanache Vîrlan, directorul şcolii şi Costică Costea, predă Religia) şi preoţii din parohiile locale – Sfinţiile lor Iulius Rădescu şi Adinel Leahu.
Transformată în spaţiu pentru depozitarea bunurilor oferite de cetăţeni, sala de şedinţe a Consiliului Local era, cu o zi înainte de plecarea spre Dorohoi, plină până la refuz.
Saci cu porumb boabe, saci cu grâu, sute de colete conţinând produse alimentare şi nealimentare de primă necesitate, sacoşe voluminoase, cu numele celor care puseseră în ele de toate, de la calupuri de săpun până la seturi de veselă, în ambalajele lor de fabrică. Impresionantă dorinţa de a-i ajuta pe cei lăsaţi de revărsările de ape fără acoperiş deasupra capului.
Tot ce s-a primit, înregistrat pe loc. Cinste şi transparenţă marca Virgil Doca: „De la ultima furculiţă până la cele 30 de covoare şi 10.000 de kilograme de cereale, totul va ajunge în mâinile semenilor noştri disperaţi, din nordul Moldovei. Aşa vrea populaţia din Valea Mărului! N-au ce căuta intermediarii în distribuirea acestor ajutoare”.
Din partea Sofiei şi a lui Dinel Buhoci, ca oameni de afaceri sensibili la necazurile altora: îmbrăcăminte, încălţăminte şi jucării, totul nou-nouţ, în valoare de 250 de milioane de lei vechi. Bunuri dăruite din toată inima! De la viceprimarul Marcel Ghinieş, bărbat de Mândreşti, generos: 1200 de litri de apă de masă necarbonatată „Perla Vrancei” şi 100 de litri de untdelemn îmbuteliat. De la o pensionară, un recamier nou, cu tot cu lenjerie. Untură în recipiente de plastic, teancuri de farfurii neatinse de mână de om, şervete imaculate, levicere, un aragaz sigilat, borcane cu bulion, zece plapome, 300 de kilograme de săpun de casă…
Bani în numerar, 75 de milioane de lei vechi, din care 25 de la Organizaţia Comunală PSD, iar câte 11, de la enoriaşii din cele două parohii. Ce s-a făcut cu ei: identificându-se, în Bucureşti, din dispoziţia primarului, un magazin dispus să vândă pături noi la jumătate din preţurile practicate de comercianţii din Tecuci, s-au cumpărat 200 de bucăţi.
S-au mai luat, utilizându-se acelaşi stil de cheltuire a banului rezultat din colectă publică, 700 de litri de untdelemn şi 500 de conserve de carne de porc şi de vită.
Ce-am mai observat: cu toate că se ajunsese la faza încărcării bunurilor în autotrenul pus la dispoziţie, fără plată, de S.C. Baxoridana şi S.C. Pajura, continuau să sosească alţi şi alţi cetăţeni, cu saci în căruţe - „Îmbrăcăminte pentru Dorohoi!”, „Porumb, să aibă de dus la moară şi pentru dat la păsări”, „Cu avuţiile distruse, să nu ajungă să cerşească pe străzi, să ştie că suntem alături de ei”…
De la Vasilica şi Costache I. Blându, îmbrăcăminte pentru iarnă, groasă, între care un palton, cât şi din cea subţire, pentru purtat vara („Sunt luate de pe umeraşi.
Le avem de la fiica noastră, din Bucureşti. Cei la care vor ajunge să le poarte sănătoşi!”). De la Neculai Drăghici, 400.000 de lei vechi şi doi saci cu haine. Afanase Buleandră, omenos şi el: a dat haine din stocul său de lucruri de calitate şi ceapă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu